• Exploreaza :)

  Facebook
  Facebook
  Pinterest
  Pinterest
  Instagram
gala si dali

Am fost la expozitia Salvador Dali din Busteni

Sambata am dat o fuga pana la Busteni sa descopar creierul lui Dali :D. Vremea a fost foarte prietenoasa pentru explorat poteci frumusele si minunatia de castel Cantacuzino.

Din Bucuresti poti face o excursie de o zi, drumul fiind de 130km, deci ajungi repede cu orice mijloc de transport. Eu am pierdut (sau castigat,haha) in total cam 3 ore pe drum.

Odata ajunsa la destinatie, mi-am luat bilet pentru un tur 2in1, vizitarea castelului+vizitarea expozitiei lui Dali. Cum tururile se realizeaza din ora in ora iar eu mai aveam de asteptat vreo 40 de minute, a fost perfect cat sa ma bucur de curtea splendida in care se afla castelul. merveilleuse. 

castel

Castelul Cantacuzino din Busteni
Sursa: TripAdvisor

 

canta-cuisine

O parte din curtea castelului
Sursa: TripAdvisor

Am pornit in turul castelului si m-am intristat foarte tare sa aflu ca dupa nationalizarea lui, in 1948, multe elemente au fost instrainate de catre comunisti – in cladire nu mai exista nicio piesa de mobilier originala si nicio carte din biblioteca nababului. 🙁 Totusi, pot fi admirate vitralii unice, pardoseli din lemn de stejar, o galerie de picturi murale, un candelabru cu simboluri bizantine sau seminee cu semne masonice.

Incaperile din castel au roluri specifice si sunt pline de semnificatii, iar ghidul ofera multe informatii foarte utile. Partile mele preferate au fost cele in care aflam detalii despre arborele genealogic al familiei, imi plac mult lucrurile de acest gen. Cu ocazia asta am aflat si eu originea Briannei Caradja a carei bunica era verisoara (sper sa nu gresesc) lui Grigore Cantacuzino, proprietarul castelului despre care vorbim.

Despre expozitia Salvador Dali

Daca te astepti ca expozitia sa fie plina de picturi, te anunt ca nu e asa. Arta expusa se imparte pe mai multe tematici, in principiu ilustratii facute de Dali unor opere celebre sau ale unor carti de tarot. Salile in ordine: Tricornul, Tarot, Divina comedie, Visele bizare ale lui Pantagruel, Batranul si marea.

ccc

In cadrul celei din urma ai sansa sa vezi ciresele de pe tort, si anume tablourile “In drumul catre Pubol” (proprietatea Irinei Budrina, expusa la castel prin bunavointa acesteia) si “Salut catre Mephisto”

 

Drumul catre Pubol
Sursa: Wikiart

mephisto

Salut a Mephisto
Sursa: Metropotam

Am simtit pasiunea ghidului pentru opera lui Salvador Dali si am aflat foarte multe lucruri despre opera lui, despre relati lui cu muza si iubita Gala, de maaare ajutor in cazul unei admiratoare ocazionale de arta cum sunt eu, dar si al unui spatiu ingust in care nu aveai timp sau loc sa adulmeci fiecare element ore intregi. Poate o sa am timp daca voi vizita Figueres, Spania, orasul natal al lui Salvador Dali.

Aici poti sa citesti mai multe  detalii bizare despre suprarealistul si exuberantul Dali dar totusi, ghidul de la Busteni iti va spune unele in plus. 🙂

 

Expozitia este deschisa pana pe 11 octombrie.

Biletul pentru vizitarea expozitiei + a castelului costa 35 lei.

Afla aici mai multe despre castelul Cantacuzino.

 

Pe curand!

1 Comment

 1. zinzolina

  2 years ago

  Aștept noi posturi 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial